„Досега подменени и пуснати в експлоатация общо 1 038 нови отоплителни

...
„Досега подменени и пуснати в експлоатация общо 1 038 нови отоплителни
Коментари Харесай

Столична община започва монтирането на климатици на семейства, отказали се от печки на твърдо битово гориво

„Досега сменени и пуснати в употреба общо 1 038 нови отоплителни уреда“ – каза заместник-кметът Десислава Билева

„Столична община стартира монтирането на климатици, с които се подменят остарели отоплителни уреди на твърдо битово гориво. Те са част от плана „ Подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община посредством замяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични други възможности ”, който се осъществя по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 – 2020 година “. Това съобщи заместник-кметът на София по направление екология Дисислава Билева, която ревизира монтажните действия в многофамилна къща в регион „ Витоша “.

Първите монтажи на климатици за битово отопление започнаха през вчерашния ден (07.02.2022 г.), като единствено за първия ден са инсталирани общо 23 броя климатици на 10 семейства. Те са в регионите „Нови Искър“, „Банкя“, „Витоша“ и „Връбница“.

Днес, 08.02.2022 година, по график ще се инсталират 36 климатика на 16 фамилии в регионите „Витоша“, „Банкя“, „Кремиковци“, „Нови Искър“ и „Връбница“ – уточни също зам.-кметът.

Към този миг плануваните за монтаж климатици са 769 броя. Те са в регионите „Банкя“, „Кремиковци“, „Нови Искър“, „Витоша“, „Връбница“ и „Възраждане“. Всички монтажи би трябвало да се осъществят според графици, направени и предоставени от изпълнителите до 09.03.2022 година

Същевременно продължава приемането на заявки на искащите да подменят старите си печки на дърва и въглища.

До този миг утвърдените претенденти са 5 506. Най-голям е броят на декларираните нови отоплителни устройства на пелети и климатици, а общо 365 претендента са избрали отоплителни устройства на природен газ.

Досега са пуснати в употреба 1 038 нови отоплителни уреда. Те са на пелети и природен газ, като 897 са на пелети и 141 са на газ. Дейностите по подмяната на отоплителните устройства започнаха от 27 септември 2021 година и не престават и до този миг, макар, че е деен отоплителен сезон.

Столична община продължава поетапната замяна на старите отоплителни устройства на твърдо гориво. Дейностите се правят по план „ Подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община посредством замяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични други възможности ”, финансиран по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 – 2020 година “, съфинансирана от Европейския съюз посредством Кохезионния фонд и от националния бюджет на Република България.

Крайният период за осъществяването на плана е декември 2023 година Очаква се до тогава да бъдат инсталирани над 25 600 нови отоплителни устройства и уреди общо.

Фотограф: Аделина Ангелова
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР